
Beyin Sağlığı İçin En Yararlı Besin Öğeleri
Bilim bilişsel fonksiyon ve belirli besinler arasındaki güçlü iletişimi destekler. En yararlı dört besin ögesinin omega 3 yağ asidi, kolin, vitamin E, flavonoid olduğu düşünülmektedir.
Omega 3 Yağ Asidi
EPA ve DHA beyin sağlığında anahtar rol oynayan besinlerdir. Beyindeki nöronlar normal vücut fonksiyonlarını sağlayan elektriksel ve kimyasal mesajları işler ve ulaştırır. Zengin DHA içeren besinler tüketildiğinde bu olaylar daha kolay ve hızlı olurken DHA seviyesi düştükçe beyin sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Vücutta üretilen DHA ve EPA dışardan alınan kadar etkili kullanılamamaktadır bu yüzden dışardan EPA ve DHA alınması gerekmektedir. Somon ve sardalye gibi yağlı balıklar, EPA ve DHA ile zenginleştirilmiş besinler veya omega 3 suplementi alarak günlük tavsiye edilen EPA ve DHA miktarı alınabilmektedir.
Kolin
Kolin Hafızayı desteklemeye yardım ederek beyin ve kaslar arasındaki iletişimi sağlar. Özellikle görsel hafıza konusunda kolin kritik önem taşır. En iyi kaynakları Brüksel lahanası, karaciğer, kuru fasulye, yumurta ve buğday tohumudur. Maalesef bu besinler herkesin damak tadına uygun değildir. FDA’ye göre günlük 500 mg kolin tüketimi önerilmektedir.
E vitamini
E vitamini serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önlemeye yardımcı bir antioksidandır. E vitamini ve Alzheimer arasındaki ilişki ve Alzheimer’ın ilerleyişini durdurma konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Alzheimer hastalığının başında yeterli miktarda e vitamini almak için mantıklı bazı argümanlar vardır. En iyi kaynakları yağlı tohum, koyu yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı ve tam buğdaydır. Bu konuda araştırmalar devam etmektedir.
Flavonoid
Flavonoidler başka bir tip antioksidandırlar ve beyinin yaşlanmasına karşı savaşmaya yardımcıdırlar. Anti-inflamatuar etkileri özellikle hafıza konusunda çok faydalıdır. Belirli çalışmalar göstermiştir ki kakao tüketimi bilişsel fonksiyonları ve beyine akan kan miktarını iyileştirir. Diğer flavonoid kaynakları çay, kırmızı şarap, üzüm suyu, yaban mersini, böğürtlen, domates, böbrek ve kara fasulyedir. Yapılan diyette yeterli miktarda flavonoid tüketmek kolay olduğu için genellikle suplementasyona ihtiyaç duyulmamaktadır.