Gaziantep Diyetisyen Seyit Kalaycı

Üst
 

Çok Alkol İçmekten Meydana Gelen Sağlık Sorunları

Diyetisyen Seyit Kalaycı / Diyabet ve Beslenme  / Çok Alkol İçmekten Meydana Gelen Sağlık Sorunları

Çok Alkol İçmekten Meydana Gelen Sağlık Sorunları

Bir sürü yeni çalışma alkolü “sağlıklı” olarak tanıtmaya başladı; yani haftada birkaç bardak şarap içmek. Bununla birlikte, günde üç ya da daha fazla içki tüketenler bedenlerine onarılmaz bir şekilde zarar verebilmektedir.

 

  1. Sinir Sistemi Ve Beyin Hücrelerinde Hasar

Alkol, beyindeki ve sinir sistemindeki sinir uyarılarının iletilmesine müdahale etmektedir. Kronik alkol kullanımı; psikolojik sorunlar, hızlı nabız, titreme, endişe ve entelektüel yeteneğin kaybına neden olabilmektedir. Ağrı kesici ilaçlar veya sakinleştiriciler gibi belirli ilaçları kullanıyorsanız, alkol içmenizin güvenli olup olmadığı konusunda sağlık uzmanınıza danışın.

 

  1. Pankreatit

Genellikle 10 yıl veya daha fazla süre boyunca ağır içmek, 10 kronik pankreatit vakasından sekizinin nedeni olmaktadır. Alkol, pankreasın infekte edilmesi ve hücrelere zarar verilmesi ile sindirim sürecini bozarak sıklıkla ağrıya neden olmaktadır.

 

  1. Erektil Disfonksiyon

Alkol kötüye kullanımı esas olarak iktidarsızlık ve diğer cinsel işlev bozukluklarının önde gelen nedeni olmaktadır. Alkolün sinir sistemi üzerindeki depresan etkisi nedeniyle. böyle olmaktadır.

 

  1. Diyabet

Çok fazla alkol pankreasın kronik iltihaplanmasına (pankreatit) neden olabilir ve bu da insülin salgılama yeteneğini bozarak sonuçta diyabet oluşturabilmektedir. Hali hazırda şeker hastasıysanız, alkol daha da tehlikeli olmaktadır çünkü karaciğer zarar görürse, glikoz seviyeleri kararsız hale gelmekte ve hipoglisemi için risk altına sokabilmektedir.

 

  1. Karaciğer Sirozu

Alkol tüketen insanların çoğu karaciğere zarar vermez, ancak birkaç yıldan fazla alkol kullanımı karaciğerinde kronik yaralanmalara neden olabilmektedir. Kadınlar için günde iki ila üç içki (bira ve şarap dahil) ve günde üç ila dört içki içen erkeklerde karaciğer hasarına ve siroza neden olabilmektedir.

 

  1. Kalp

Uzun sürede çok fazla içmek veya tek bir seferde çok fazla şey almak kalbe zarar verebilir ve kardiyomiyopati, aritmi, inme ve yüksek tansiyon gibi sorunlara neden olabilmektedir.

 

  1. Kanser

Çok fazla alkol almak, ağız kanseri, özofagus, boğaz, karaciğer ve göğüs dahil olmak üzere bazı kanserlerin gelişme riskini artırabilmektedir.

 

  1. Bağışıklık Sistemi

Çok fazla içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve vücudunuzu hastalık için daha kolay bir hedef yapabilmektedir. Kronik tiryakileri, içki içmeyen insanlara göre pnömoni ve tüberküloz gibi hastalıkları azaltmakla yükümlü olmaktadırlar. Tek bir seferde çok şey içmek vücudunuzun enfeksiyondan korunma yeteneğini yavaşlatmaktadır.

 

  1. Fetal Alkol Spektrum Bozuklukları

Alkol, doğumdan önce bile gelişimin herhangi bir aşamasında beyni etkileyebilmektedir. Fetal alkol spektrum bozuklukları, fiziksel, öğrenme ve davranış problemleri ile prenatal alkol maruziyetinden kaynaklanan diğer doğum kusurları olmaktadır. En ciddi olan fetal alkol sendromu olmaktadır.

 

  1. Anemi

 

Ağır içme; yorgunluk, nefes darlığı ve baş dönmesi belirtilerini tetikleyebilecek olan alyuvar sayınızı düşürebilmektedir. Alkol, midenin astarını tahriş ederek kronik kan kaybına ve anemiye neden olabilmektedir.

 

  1. Gut

 

Alkol ve diyet, eklemlerde ürik asit kristallerinin oluşumunun neden olduğu bir durum olan guta neden olabilmektedir.

Diyetisyen Seyit Kalaycı
Diyetisyen Seyit Kalaycı
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments