Gaziantep Diyetisyen Seyit Kalaycı

Üst
 

Dengeli Beslenmenin 10 Altın Kuralı

Diyetisyen Seyit Kalaycı / Genel  / Dengeli Beslenmenin 10 Altın Kuralı

Dengeli Beslenmenin 10 Altın Kuralı

 

1) Olmazsa Olmazların Diyetten Çıkarılmasına Gerek Yok

Kilo vermeye çalışırken bazı gıdaların yasaklanması yanlış bir bakış açısıdır. Tatlıları ve sevilen çok kalorili besinlerin tamamen hayattan çıkarılması yerine aşırıya kaçmadan tüketilebilir. Büyük bir pasta yerine eğer yaz dönemiyse dondurma veya sütlü tatlı seçimi daha mantıklı olacaktır. Bu gibi değişiklikler hem insanları mutlu etmekte hem de insanların zayıflamalarını engelleyen psikolojik problemleri çözmeye yardımcı olmaktadır.

 

2)Susuzluk ile Açlık Karışabilir

Uzmanlar haricinde insanların tavsiyelerine göre yemek yenilmemelidir. Beslenme ve sağlıkla ilgili genellikle ‘’sebze ağırlıklı ve çok abartmadan yemek ye’’ diye kulaktan dolma bilgiler müevcuttur. Vücut susuzluğu açlıkla karıştırabildiğinden dolayı insanlar canı abur cubur bir şey çektiğinde bir bardak su içmeyi denemelidir. Az da olsa susuz kalmak bile metabolizmanızı etkileyebilmektedir. Araştırmalar yemekten önce 2 bardak su içenlerin daha az yediğini ve daha tok hissettiğini göstermektedir.

 

3)Çay, Kahve Tüketiminde Kaloriye Dikkat Edilmelidir

Günde çaya atılan 4 tane küp yaklaşık 60 kaloriye denk gelmektedir, krema, yağla neredeyse eşit enerji taşır, bu nedenle kremalı kahveler yerine filtre kahve tercih edilmelidir. Ayrıca kahvelerin içine konan şurupların da şeker içerdiğini unutulmamalıdır.

 

4)Meyve Sularındaki Görünmez Tehlike

Meyve suları yüksek enerji içerirler ve glisemik indeksleri de yüksektir bu yüzden insanların birinci sıvı kaynağı sudur. Sıcak veya soğuk bitki çayları ve tansiyon problemi yoksa maden suyu da önerilen içeceklerin arasındadır.

 

5)Basit Karbonhidrat Alımı Kısıtlanmalıdır

İşlenmiş beyaz unla yapılmış ekmek, makarna, simit, poğaça, börek, kurabiye, kek gibi basit karbonhidratlardan uzak durulması tavsiye edilmektedir. Bu tarz besinler hızlı bir şekilde sindirilip kana karışır ve kan şekerini hızla yükseltirler ve ilerleyen zamanlarda insülin direnci, tip 2 diyabet gibi hastalıkların oluşma riskini artırır bundan dolayı glisemik indeksi yüksek olan besinlerden kaçınılmalıdır.

 

6)Doğru Yağ Çeşidi Kullanılmalıdır

Zayıflama diyetlerinde yapılan en yaygın yanlışlardan biri de yağları beslenmeden tamamen çıkartmaktır. Sağlıklı yağların tüketimi faydalı olmanın ötesinde, normal vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmek için gereklidir. Omega 3 ağırlıklı tüketilirse vücut için iyi olduğu düşünülmektedir.
Balık, avokado, chia tohumu, badem, ceviz, kabak çekirdeği, antepfıstığı gibi Omega 3 sağlayan sağlıklı besinler tercih edilmelidir.

 

7)Kahvaltı Asla Es Geçilmemelidir

İyi bir kahvaltı metabolizmayı güne hazırlar ve abur cubur yeme isteğini kontrol altında tutar.

 

8)Evde Yemek Yapma Alışkanlığı Kazanılmalıdır

Evde yapılan yemekler tamamen insanların kontrolünde olduğundan dolayı diyetisyenler evde yemek yapılmasını önermektedir. Kaliteli malzemeler kullanılarak ve porsiyon miktarına dikkat edilerek alınan sodyum, yağ ve kalori miktarı düzenlenebilmektedir. Kızartma yapmak yerine fırınlama denenmelidir ve tuzu azaltıp baharatları kullanamaya yer vermeye çalışılmalıdır.

 

9)Lifli besinler Diyete Eklenmelidir

Çok lifli besinler doygunluk hissini verir ve çabuk açlık hissi oluşmasına engel olur. Beyaz ekmek yerine kepekli, beyaz pirinç yerine esmeri tüketilmelidir. Lif oranı yüksek mercimek, kuru fasulye, nohut gibi gıdalara öncelik verilmelidir.

 

10)Günlük Hayatta Karşılaşılan Doğal Egzersizlerden Kaçınılmamalıdır

Günlük hayatta karşılaşılan her merdiven yeni bir egzersiz fırsat olarak düşünülmelidir, istenilen kiloya gelinceye kadar asansör kesinlikle kullanılmamalıdır. Bir diğer ufak not ise benzin almak için durulan istasyonlarda tokluk hissedildiği halde yiyecek almamaya özen gösterilmelidir.

Diyetisyen Seyit Kalaycı
Diyetisyen Seyit Kalaycı
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments