
Gastritte Beslenme
Toplumda sık rastlanan bir mide rahatsızlığıdır.Gastrit çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Kronik gastritli kişilerin çoğunluğunda belirti olmazken mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi şikayetler de görülebilir. Bu yüzden yaklaşık her iki yetişkinden birinde gastrit vardır.
Beslenme alışkanlığı, gastrit oluşumunda önemli bir faktördür. Düzensiz beslenme, alkol kullanımı, doğrudan mide yüzeyini tahriş ederek gastrite neden olabilir.Sigara kullanmak, mide üzerinde etkili olan siniri uyararak asit salgısını arttırır. Fazla asit gastrite sebep olur.
Baharatlı, acılı ve yağlı gıdalar, asitli içecekler, kafein tüketimi gastrite neden olabilir.
Gastrite sebep olan önemli faktörlerden biri de strestir. Stresli kişilerde asit fazla salgılanır. Gastrite yakalanma riski artar.
Bazı ilaçlar da mideyi tahrip edebilir. Aspirin gibi asidik ilaçlar, romatizma ilaçları olarak kullanılan ağrı kesiciler, mideye zarar verir. Ayrıca böbrek ve karaciğer yetmezliği, solunum güçlüğü gibi rahatsızlıklar sonucu gastrit gelişebilir.
Hem akut hem de kronik gastritli hastalar diyet tedavisi almalıdırlar ve hastalığın tekrarlanmaması için;
- Acı, baharatlı (hardal ) azaltılmalıdır.
- Yemekler az az, sık sık ve düzenli bir şekilde yenmelidir
- Lokmalarınızın küçük olması, sindirimimizi kolaylaştırır ve midenin ağırlık hissini azaltır.
- Yemekler yavaş yavaş yenmelidir Çiğnemeden besinleri yutmak sindirimi de zorlaştırır ve aynı zamanda şişkinliğe sebep olur.
- Ketçap tüketimi kısıtlanmalıdır
- Sigara tüketilmemelidir
- Hazımsızlık yapan besinler yenilmemelidir
- C vitamini alımını desteklemek için hergün taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Çok sıcak ya da çok soğuk besinlerle beslenmek, ayakta yemek yemek mideye zarar verir. Ilık besinler tercih edilmelidir.
- Yemekten hemen sonra ağır egzersiz yapmak ya da uzanmak mide sıvısının, yemek borusuna çıkmasına neden olur. Mide sıvısı da asidik olduğundan yemek borusunda hasara neden olabilir.
- Kafeinli içecekler ( kahve, kola, çay ) mideye zarar verir.
Asitli içecekleri içerken portakal suyu da dahil , midesi hassas olanların içerken dikkat etmeleri gerekir. Gerekirse bir miktar su katılmalıdır. - Yağlı yiyecekler, (örneğin kızartma) mideyi çok yorar. Hazmetmesi zordur. Çok fazla yememeye özen gösterilmelidir.
- Soğan da mide asidini arttıran bir besindir. Mide rahatsızlığı olanların fazla yememesi gerekir.
- Gastritli hastalara, çikolata tüketimi önerilmez.Çünkü, çikolatada yağ ve kafein miktarı fazladır.
- Alkol kullanmak (özellikle aç karnına) mide yanmasına neden olur.