
Hangi Tür Egzersiz Beyin İçin En İyisidir?
Wisconsin Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Fakültesi’nden tıp profesörü “Günün geri kalanında, egzersiz çalışmalarının çoğu, gövdenin kalp ve ciğerler gibi parçalarına odaklandı” demektedir. “Fakat şimdi fiziksel olarak aktif bir yaşam biçiminin gerçek yararlarını bir birey üzerinde göstermek için, beyne gitmemiz gerekir.” demektedir.
Egzersiz, genetik olarak hastalık riski altında olanlar için bile hafıza kaybı ve alzheimer hastalığı riskini azaltmanın basit bir yolu olabilmektedir. Dergide yayınlanan bir çalışmada alzheimer hastalığına sahip en az bir ebeveyne sahip olan 93 yetişkinin, alzheimerle bağlantılı en az bir geninin izlendiği yazılmıştır. Çalışmada günde en az 68 dakika ılımlı bir fiziksel aktivite yapan kişinin, daha az fiziksel aktivite yapan kişilere kıyasla daha iyi glikoz metabolizmasına sahip olduğu gözlenmektedir. Bu sağlıklı bir beyne işaret etmektedir.
Egzersizin beyin yararları hastalık önlemesinin ötesine geçmektedir. Egzersiz yapan kişilerin, akıl yürütme işlevleriyle ilişkili daha fazla beyin hacmine sahip olduğu söylenmektedir. Artan aerobik kapasitenin beyin yapısını, işlevi ve bilişi artırdığını gösteren çalışmalar yapılmıştır. Yapılan araştırma ayrıca egzersizin beyindeki etkiyi azaltabileceğini göstermektedir. Egzersiz, çeşitli yollarla beyin sağlığını geliştirmektedir. Beynin kan akışını artıran kalp atış hızını arttırmaktadır. Bu durum kana oksijen sağlamaktadır. Bu iyi bir şeydir çünkü, beyin vücuttaki oksijenin en büyük tüketicisidir. Fiziksel aktivite beyin türevi nörotrofik faktörün (BDNF) seviyesini de artırır bu, beyindeki hücrelerin dejenerasyona karşı korunmasına yardımcı olduğu gibi, yeni beyin hücreleri ve nöronların büyümesine de yardımcı olmaktadır.
İnsanlar sabit bisiklet kullandıklarında beyindeki kan akışının arttırmaktadır ve bu kan içinde bir dizi büyüme faktörü olduğunu göstermektedir. Hücre büyümesinden sorumludur ve gelişmiş beyin fonksiyonlarıyla ilişkili olmaktadır. Egzersiz yapmak, yüksek kan şekeri ve hipertansiyon gibi beyni etkileyen yaşam tarzı hastalıklarıyla ilişkili riskleri de azaltabilirse, egzersizi sağlıklı bir yaşam biçiminin bir parçası olarak dahil etmeye çalışmak daha da kolaylaşmaktadır. Egzersiz beyininizi geliştirmektedir.
Aerobik egzersiz, koşu ve yüzme beyin sağlığı için en iyi yol olmaktadır. Kişinin kalp atış hızını arttırdığı için vücudun beyne daha fazla kan pompalaması anlamına gelmektedir. Ancak ağırlık kaldırma gibi egzersizler kalp hızını artırarak beyne fayda getirebilmektedir. Direnç eğitimi ile daha iyi beyin sağlığı arasındaki bağlantı henüz kurulmamıştır, ancak bu konudaki araştırmalar artmaktadır. Şimdilik ikisinin bir kombinasyonu önerilmektedir. Beyindeki fonksiyonların iyileştirilmesine ilaveten, kardiyorespiratuvar zindelik ve kas gücünde iyileşmeler olmaktadır ve diğer hastalıkların obezite, diyabet ve hipertansiyon riskini azaltmaktadır.