
Ruh Sağlığınız İçin Nasıl Beslendiğinız Önemli Midir?
Beslenme canlıların büyümeleri, gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan gıdaları dış ortamdan alıp kullanma süreci olarak tanımlanır. Beslenme sadece beden sağlığı için değil, aynı zamanda ruh sağlığı için de önemlidir. Sağlıklı beslenmek ruh sağlığımızı korumada güçlü bir etkendir. Peki beslenme alışkanlığımız ruh sağlığımızı korumada ne kadar etkilidir ? Depresyondan kurtulmak için sağlıklı beslenmek bir adım olabilir mi?
Depresyon nedir ?
Depresyon kişinin yaşamını olumsuz olarak etkileyen, hatta tüm yaşamsal işlevini bozan, çeşitli semptom gruplarından oluşan bir duygudur . Bu semptom grubunun içinde, duygudurum anormalliğinin yanı sıra uyku, iştah, vücut ağırlığı, mide ağrıları, kas gerginliği , dikkat eksikliği, intihar dürtüsü gibi değişimler yer almaktadır.
Depresyonun risk etmenleri arasında cinsiyet, ırk, medeni durum, aile öyküsü, olumsuz yaşam olayları ve stres etkenleri gibi sebepler bulunmaktadır. Son yıllarda diyet şeklinin de depresyon için bir risk etmeni olduğunu göstermektedir. Özellikle folat, B6, B12 gibi B grubu vitaminleri, çinko, demir magnezyum gibi mineraller ve omega 3 yağ asidi depresyonla ilişkilendirilir. Sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlerden zengin; doymuş yağ içeriğince düşük Akdeniz diyeti depresyon riskini azaltmada etkilidir.
Sorularımıza Felipe Jacka PgD öncülüğünde Avustralya’nın Deakin Üniversitesinde yapılan çalışma cevap vermektedir.
Bu çalışma orta ve ileri derece de depresyonu olan kişilerin daha sağlıklı bir diyetle ruh hallerini geliştirebildiklerini göstermektedir. Çalışmada uygulanan diyette kalori kısıtlaması yoktur ve vücut ağırlığı kaybı hedeflenmemiştir. İyi hissetmek için kilo vermek zorunluluğu yoktur. Deney grubuna uygulanan diyetin adı Modimed (değiştirilmiş Akdeniz diyeti) diyetidir.
İnsan beyni ne yediğimize önem verir;
- Rafine karbonhidratlar ruh halini istikrarsızlaştırır ve beyin hasarına neden olan insülin direnci oluşmasına yol acar.
- Beynin düzgün çalışması için doğal yağ ve kolesterol gereklidir.
- Endüstriyel olarak rafine edilen yağlar, omega 6 ve yağ asitleri değeri açısından çok yüksektir. Dolayısıyla beyinde inflamasyon oluşturma eğilimindedir.
Beyin kimyasını kökten değiştirmenin en güçlü yolu besindir çünkü beyin kimyasalların ilk geldiği yerdir. Sağlıklı bir diyet pek çok durumda reçeteli ilaçlara olan ihtiyacı azaltabilir.
Sağlıklı bir ruh hali için diyetinize iki küçük tavsiye;
İlk olarak özellikle insülin direnci varsa genel karbonhidrat alımını azaltma ve ikinci olarak çinko ve bakır gibi temel besin maddelerinin emilimini engelleyen tahıl ve baklagilleri çıkarmak beynin düzgün çalışmasını sağlamaktadır.
Sağlıklı bir diyetle beynimizin, metabolizmamızın ve vücudumuzun tamamı daha mutlu ve sağlıklıdır.